Holloway's ointment

One man's trash is another man's treasure

In de Victoriaanse tijd (19e eeuw) werden huishoudartikelen zoals marmelade, zalfjes, tandpasta en voedingssupplementen verpakt in aardewerken potjes, voorzien van een etiket of een sierlijke zwarte opdruk waarin de naam van de producent prominent aanwezig was - de meest directe vorm van adverteren. Het waren wegwerpartikelen die na gebruik bij het afval verdwenen. Zo'n 100 tot 150 jaar later hebben ze voor velen van ons een enorme nostalgische waarde en krijgen ze weer een plekje in huis.

Van de verzamelaarsitems die wij in Engeland zoeken zijn de aardewerken Keiller en Cooper marmeladepotten met de zwarte belettering hier waarschijnlijk de meest bekende en geliefde. Veel van de potten werden gemaakt door Maling Pottery in Newcastle. Vanaf 1850 konden zij machinaal produceren waardoor zij een grote leverancier werden voor onder andere James Keiller uit Dundee (1797), die tegen het eind van de 19e eeuw zijn marmelade in die potjes over de hele wereld verscheepte. Op de onderkant van veel van de marmeladepotten vind je nog het Maling Newcastle merk. In de eerste helft van de 20ste eeuw ging men vanwege de betere houdbaarheid langzaam over op het gebruik van glazen potten, waardoor de stenen potjes uit de keuken verdwenen. Nu worden ze veelal weer teruggevonden bij het afgraven van afvalbergen, de zogenaamde 'landfill sites'.

Regelmatig reizen wij naar Engeland om onze voorraad potjes aan te vullen; natuurlijk de Keiller marmeladepotten, maar ook Sainsbury's Bloater Paste en Potted Meat, 'Magic' Jet Stain en Virol. Voor de echte verzamelaar weten we vaak de prachtige Holloway's ointment, Burgess's Anchovy Paste en Woods Toothpaste te vinden. Ben je op zoek naar een bepaald merk of een speciaal model, laat het even weten. Wellicht hebben we er een op voorraad, anders kunnen we gericht voor je zoeken.